HAMBURG - De Duitse uitgever Axel Springer mag de schrijver Günter Wallraff geen Stasi-medewerker meer noemen. Dat heeft de rechtbank in Hamburg beslist in een zaak die Wallraff tegen de uitgever van de kranten Bild, Die Welt en Berliner Morgenpost had aangespannen.

De uitgeverij legde in de rechtbank verschillende stukken voor om de beweringen over Wallraff te onderbouwen. Rechter Buske zei echter dat uit geen van de stukken blijkt dat Wallraff bewust ,,Informeller Mitarbeiter'' (IM) van de Stasi was. Met de uitspraak is niet gezegd dat niet meer over de documenten bericht mag worden, zei Andreas Buske, voorzitter van de perskamer van de rechtbank.

De 62-jarige schrijver spande al eerder een geding aan tegen Springer. Die Welt en de Berliner Morgenpost meldden in 2003 dat er een kaart was opgedoken waaruit zou blijken dat Wallraff vroeger een actief medewerker van de buitenlandse inlichtingendienst van de Stasi was. De kranten publiceerden toen een weerwoord van Wallraff.

Een woordvoerder van de Duitse regeringsdienst die de Stasi-archieven beheert waarschuwde toen dat op grond van zulke stukken alleen niet mag worden geconcludeerd dat iemand voor de Stasi heeft gewerkt.

Wallraff (62) beschuldigt Springer van een hetze. Wallraff werkte in de zomer van 1997 als verslaggever ’Hans Esser’ bij de lokale redactie van Bild in Hannover en schreef daarover het boek Der Aufmacher. De uitgever zei dat Wallraff daarin een onjuiste voorstelling gaf van de werkwijze van het boulevardblad.

Volgens Springer is de uitspraak geen overwinning voor Wallraff. De uitgever zei in een verklaring dat nog steeds gezegd mag worden dat Wallraff ,,hoogstwaarschijnlijk Stasi-IM'' was. Ook na de uitspraak van de rechter bestaat er ,,dringende verdenking'' tegen Wallraff, zei redactiechef Jan-Eric Peters van Die Welt. De uitgever overweegt in beroep te gaan.