Fortis Bank kiest in 2005 voor aandelen
BRUSSEL - Fortis Bank geeft in 2005 de voorkeur aan veilige aandelen met een hoog rendement, niet zozeer omdat de bank een sterk jaar verwacht, maar omdat er geen alternatief is. Zo luidde het vandaag op een uiteenzetting over de markten in 2005. De cruciale vraag is wanneer bedrijven opnieuw echte winstgroei zullen kennen.

Hoofdanalyst Luc Van den Eede had niet veel positieve verwachtingen voor volgend jaar. In de VS zijn alle stimuli, zoals de lage rente en belastingverlagingen, uitgewerkt, waardoor veel extra consumptie niet te verwachten vast. Het tekort op de Amerikaanse betalingsbalans zal toenemen, waardoor ook de rente zal stijgen. ,,De lange rente in de VS stijgt niet door de economische groei, maar omdat ze het tekort anders niet meer gefinancierd krijgen'', zegt Van den Eede. Ook Europa kampt nog steeds met structurele problemen. ,,Alleen Belgie blijft er bovenuit steken'', meent hij.

Ook vanuit de bedrijvenkant ziet hij weinig positieve signalen. ,,De balansen van de bedrijven zijn heel sterk en er zijn wel weer veel fusie- en overname-activiteiten, maar die zijn besparingsgedreven en niet economisch gedreven. Er zijn weinig echte economische projecten die voor extra groei zorgen'', zegt Van den Eede. Toch geeft Fortis Bank de voorkeur aan aandelen, maar bij gebrek aan alternatief.

Bedrijven kunnen hun cash verder gebruiken om aandelen te kopen of het dividend te verhogen. De winstgroei zal beperkt zijn, omdat heel wat sectoren kampen met prijsdruk. De kostprijs van de productiemiddelen (grondstof, arbeid) stijgt, terwijl door de globale concurrentie dit niet naar de consument kan doorgerekend worden.

Concreet geeft Fortis Bank de voorkeur aan de financiele sector in Europa, de farmasector in de Verenigde Staten en de telecomsector in Europa en de VS. Voor hoofdstrateeg Luc Van der Elst zijn Belgische aandelen goed van kwaliteit en nog steeds niet te duur gewaardeerd. Dat blijkt onder meer door de interesse bij buitenlandse institutionele beleggers. In zijn voorkeurlijst staan de holding AvH en NPM. Daarnaast zijn er Icos en Umicore (ondergewaardeerd tegenover sectorgenoten). Agfa, Belgacom en Sioen zijn interessant wegens hun inkoopprogramma’s van eigen aandelen. Tot slot zijn er Dexia (hogere groeiverwachting dan andere banken), Innogenetics (positieve newsflow verwacht) en Quick (mogelijke verkoop).

Van der Elst vraagt zich af wanneer er weer sprake is van top-line-groei bij de bedrijven en wanneer de verbetering van de resultaten niet langer het gevolg zal zijn van kostenbesparingen.