Sint-Lucasarchief krijgt Brusselse subsidies
Emir Kir Foto: wpi
BRUSSEL - De Brusselse regering gaat het Sint- Lucasarchief 42.375 euro projectsubsidie geven. Dat kondigde staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir (PS) vandaag aan in het Brussels parlement. Het gaat om een eenmalige subsidie en het is de bedoeling dat het archief een top 50 zal opstellen van de opmerkelijkste sites en monumenten van Brussel.

Het vermaarde archief voor architectuur en monumentenzorg kampt met financiële problemen en moest daarom de deuren sluiten voor het publiek. Donderdag besliste Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux om 42.000 euro werkingssubsidies toe te kennen.

Subsidie voor specifiek project

De Brusselse staatssecretaris merkte vandaag op dat het archief een Vlaamse instelling is die afhangt van de Vlaamse gemeenschap. De Brusselse regering is dus niet bevoegd om de werking ervan te subsidiëren, zei hij. Maar ze kan wel een subsidie geven voor een specifiek project. Hij voegde eraan toe dat als het Sint-Lukasarchief door de financiële moeilijkheden verplicht zou zijn om stukken te verkopen, het gewest samen met de Franse gemeenschap zal proberen de archieven over Brussel over te kopen.