Meer politiecontroles tijdens eindejaarsperiode ,,onhaalbaar''
Foto: rr
BRUSSEL - Er komen waarschijnlijk niet meer politiecontroles tijdens de eindejaarsperiode. De wegpolitie beschikt gewoon over te weinig middelen voor die verhoogde controles. Dat heeft Philip Van Hamme, voorzitter van de politievakbond NSPV, vandaag verklaard. De federale politie ontkent dat er minder controles zullen zijn.
,,Vergeet de goednieuwsshow van de ministers. In de praktijk zijn we onderbemand en zijn er geen middelen voor verhoogde controles'', zegt Van Hamme. De bonden hopen dat de ministers snel met garanties over extra personeel en middelen over de brug komen.

De politiebonden staan al langer aan de klaagmuur. Zo hebben ze ook een stakingsaanzegging voor 31 december ingediend. Ze zijn naar eigen zeggen de besparingen en het personeelsprobleem grondig beu. ,,Wij eisen dat er iets gedaan wordt aan het personeelsbestand. Dat moet op peil gebracht worden. Het kan niet dat de ministers verhoogde controles aankondigen terwijl daar op het terrein geen middelen voor zijn'', zegt Van Hamme.

Daarnaast is het volgens de politiebonden ook niet correct dat de federale politie geen cent ziet van het verkeersboetefonds. ,,Dat terwijl de federale politie jaarlijks 6 miljoen pv’s uitschrijft'', zo luidt het.

,,Evenveel controles'' ,,Er komen minstens evenveel controles als vorig jaar'', herhaalt Els Cleemput, woordvoerster bij de federale politie. De federale politie liet gisteren al via een mededeling weten dat er tijdens oudejaarsnacht minstens één wegcontrole per provincie zal plaatsvinden. Hoe die operaties zullen verlopen (met vaste of wisselende posten bijvoorbeeld), laat de politie in het midden.

Daarnaast doet de federale politie voor de personeelsinzet op kerst- en nieuwjaarsnacht in eerste instantie een beroep op vrijwilligers. ,,Er komen dan ook zeker niet minder politiecontroles tijdens deze eindejaarsperiode'', herhaalde Els Cleemput.