GENEVE - Begin november is in de gebouwen van de Verenigde Naties in Genève een gesofisticeerde afluisterinstallatie ontdekt in een zaal die vooral wordt gebruikt door de Franse delegatie. Onderzoek kon niet achterhalen wie de installatie plaatste.

,,Ik kan bevestigen dat arbeiders van het VN-bureau in Genève tijdens de renovatiewerken in het Franse Salon een gesofisticeerde afluisterinstallatie hebben ontdekt'', zo verklaarde de woordvoerder van de Europese VN-zetel, Marie Heuzé.

,,Er werd een onderzoek ingesteld, maar dit heeft niet uitgewezen wie deze installatie heeft geplaatst'', zo stelde Heuzé nog, die daarmee berichten van de Zwitserse televisiezender TSR gisterenavond bevestigde.

De installatie was verborgen achter de lambrisering in het Franse Salon in het Paleis der Naties. Dit salon dankt zijn naam aan de Franse kunstenaar Jules Lelue die de kamer in de jaren 1930 geheel in Art déco-stijl inkleedde. De kamer wordt gebruikt voor bilaterale gesprekken tussen de staatsleiders die op bezoek komen bij de VN en voor videoconferenties tussen de zetels van de VN in Genève en New York.

Russische of Oost-Europese makelij

Een expert die de afluisterinstallatie zag, verklaarde aan de televisiezender TSR dat het erop leek dat het toestel van Russische of Oost-Europese makelij was. De installatie zou drie of vier jaar oud zijn, aldus nog de expert, die ook benadrukte dat het om erg gesofisticeerd materiaal ging dat erg moeilijk te onderscheppen was.

Het salon werd in september 2003 gebruikt door de Franse delegatie voor een belangrijke vergadering over Irak met de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

In januari ontmoetten de Franse president Jacques Chirac en zijn Braziliaanse collega Luiz Inacio ,,Lula'' da Silva elkaar in het salon.

Volgens een Franse diplomaat werd het afluistermateriaal vooral gebruikt om de banden tussen de VN-zetels in Genève en New York af te luisteren, eerder dan om Franse geheime informatie te bekomen.

Geen geheimen verteld

,,Het Franse salon wordt meestal voorbehouden voor bilaterale vergaderingen tussen gelijk welke landen. Het is niet zo dat deze kamer enkel door Frankrijk wordt gebruikt. Ik ben ervan overtuigd dat er geen geheimen zijn verteld in het salon'', aldus nog de diplomaat.

Begin 2004 bevestigde de voormalige Britse minister van Internationale Ontwikkeling Clare Short aan de Britse zender BBC dat de Britse geheime diensten VN-secretaris-generaal Kofi Annan en andere verantwoordelijken van de VN hadden afgeluisterd via hun telefoon voor het begin van het offensief in Irak in maart 2003.