Piet Vanthemsche is Overheidsmanager 2004
Foto: yb
BRUSSEL - De Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid heeft vandaag de Prijs van Nederlandstalig Overheidsmanager 2004 toegekend aan Piet Vanthemsche, gedelegeerd-bestuurder van het Federaal Voedselagenschap (FAVV). Mieck Vos, adjunct-stadssecretaris van Kortijk, kreeg een eervolle vermelding.

Vanthemse kreeg de onderscheiding ,,voor het leiderschap en de gedegen visie die hij getoond heeft in de creatie van een nieuwe en efficiënte organisatiestructuur en -cultuur, dit door alle belanghebbenden niet uit het oog te verliezen - politiek, vakbonden, personeel, voedingsector en consument'', aldus het juryverslag.

Piet Vanthemsche heeft volgens de VVBB het voedselagentschap klaar gemaakt voor de nieuwe rol dat het in de toekomst zal spelen en dit rond een zeer belangrijk thema als de voedselveiligheid. De laureaat was bijna 15 jaar ambtenaar op het ministerie van Landbouw tot hij kabinetschef werd van landbouwminister Karel Pinxten en zijn opvolger Jaak Gabriëls. Eind 1999 nam hij ontslag uit protest waarop de overheidsadministratie en de ambtenaren werden behandeld tijdens de dioxinecrisis. Hij werd zelfstandig raadgever voor de voedingsindustrie maar werd op 15 juli benoemd als gedelegeerd bestuurder van het voedselagentschap, waar hij vijf overheidsdiensten met elk een eigen bedrijfscultuur moest samensmelten en doen samenwerken.