GENT - Op 10 januari 2005, wanneer de officiële inschrijvingsronde voor de stedelijke basisscholen in Gent van start gaat, zullen er weer lange wachtrijen staan. Dat zegt onderwijsschepen Rudy Coddens (SP.A). Om het even wanneer inschrijven en dus op voorhand wachtlijsten aanleggen, mag niet meer volgens het decreet over gelijke onderwijskansen.

Toenmalige minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten voerde de wachtlijsten af en legde een inschrijvingsstart op, met als motto ,,wie eerst komt, eerst maalt''. Vorig jaar verliep de gezamenlijke start van de inschrijvingen voor de basisscholen van het Gentse stadsnet dan ook erg woelig: ouders kregen hun kleuter niet ingeschreven in de school van hun keuze en er stonden lange wachtrijen aan bepaalde instellingen.

Voor broertjes en zussen van kinderen die al ingeschreven zijn in het Gentse basisonderwijs, werd dit jaar een oplossing gevonden. Zij mochten zich voor het schooljaar 2005-2006 nog vóór 10 januari 2005 inschrijven. Die voorrangsmaatregel blijft van kracht tot aan de kerstvakantie.

Schepen van Onderwijs Ruddy Coddens (SP.A) zei dat hierdoor in het stedelijk basisonderwijs voor 2005-2006 al 184 plaatsen zijn ingenomen van de ongeveer duizend beschikbare plaatsen. In de stedelijke methodescholen van het basisonderwijs zijn de beschikbare plaatsen al zelfs grotendeels opgesoepeerd door broers en zussen. ,,In de stedelijke Freinetschool De Sterrespits is de maximumcapaciteit al bijna bereikt en ook bij de andere stedelijke methodescholen zal het aanbod kleiner zijn dan de vraag'', zegt Coddens.

Dit geldt trouwens niet alleen voor methodescholen. Ook klassiekere onderwijsinstellingen, zoals De Brug, De Muze, de Piramide, Groenweelde en Henri D’Haese dreigen niet alle gegadigden te kunnen inschrijven, zegt de schepen. ,,Ik vrees dat er op 10 januari weer de nodige wachtrijen zullen staan.''

De secundaire scholen zijn geen betrokken partij. Voor het secundair onderwijs is er geen inschrijvingsstart afgesproken. ,,Die kan dus in principe voor elke secundaire school verschillend zijn. Meestal is die gekoppeld aan een opendeurdag'', aldus Coddens.