Joesjtsjenko vergiftigd met de schadelijkste soort dioxine
Foto: rr
LONDEN/AMSTERDAM - De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko is vergiftigd met TCDD, de schadelijkste soort dioxine. Dit heeft Abraham Brouwer, hoogleraar milieutoxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, vandaag gezegd. Volgens Brouwer hebben tests dit uitgewezen. TCDD is een elementair onderdeel van het beruchte Agent Orange, dat door het Amerikaanse leger in Vietnam werd gebruikt.

Eerder stelde Brouwer vast dat de hoeveelheid dioxine in het bloed van Joesjtsjenko zesduizendmaal hoger ligt dan de normale waarde. De concentratie, 100.000 eenheden per gram bloedvet, is de op één na hoogste die ooit is gevonden, zei Brouwer, wiens team de monsters heeft onderzocht die de Rudolfiner Kliniek in Wenen vorige week bij Joesjtsjenko heeft afgenomen.

Brouwer en zijn medewerkers hebben de speurtocht naar welke van de vierhonderd soorten dioxine zijn gebruikt om Joesjtsjenko te vergiftigen inmiddels met succes afgerond. Nu de ,,chemische vingerafdruk'' bekend is kan er wellicht ook worden achterhaald uit welke bron het gif afkomstig is. Als het terug te voeren is tot een bekende bron moet er ook achter te komen zijn wie het heeft besteld of geleverd.