KABOEL - Vier gevangenen hebben vandaag in de Afghaanse hoofdstad Kabul geprobeerd te ontsnappen door een cipier te vermoorden. Bij een schietpartij die daarna uitbrak kwamen nog eens drie cipiers om het leven, plus twee van de gedetineerden. De overige twee hebben zich met twee geweren verschanst op de eerste verdieping van de gevangenis, die is omsingeld door de politie en soldaten van ISAF, de internationale vredesmacht in Afghanistan.

Bij de schietpartij raakten ook drie soldaten, drie politiemensen en twee niet bij de uitbraak betrokken gedetineerden gewond.

De gedetineerden, drie Pakistanen en een Irakees, gingen de cipier met scheermesjes te lijf toen deze hen naar het ochtendgebed begeleidde. Nadat ze de cipier zijn geweer hadden afgenomen sloegen en staken ze hem dood. De vier zaten eerder dit jaar in het noorden van Afghanistan al gevangen omdat ze zouden hebben meegevochten met de Taliban en Al-Qaida. Enige tijd na hun vrijlating werden ze in Kabul opnieuw opgepakt, dit keer op verdenking van gewone misdrijven. In de gevangenis in Kabul zitten alleen gewone criminelen en geen Taliban- en Al-Qaidastrijders.