BUENOS AIRES - In de Argentijnse stad Buenos Aires zijn vandaag, enkele uren voor het einde van de belangrijke klimaatconferentie van de Verenigde Naties, de onderhandelingen geblokkeerd geraakt over het Kyotoprotocol over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dat zeggen diplomatieke bronnen.

In Buenos Aires vindt de tiende klimaatconferentie plaats van de partijen bij het raamverdrag inzake klimaatverandering. In het Kyotoprotocol werd enkel een akkoord bereikt over concrete doelstellingen tot 2012. Vanaf 2005 wordt er onderhandeld over maatregelen die deze limiet overstijgen.

In een werkgroep, waarin 20 sleutellanden zitten en voorgezeten door Argentinië, kwam het tijdens de nacht van gisteren op vandaag tot herhaaldelijke botsingen tussen vertegenwoordigers van de VS en van de Europese Unie. De vergadering werd vanochtend om 01.00 uur plaatselijke tijd afgebroken zonder vergelijk of akkoord.

De Europeanen vinden het onontbeerlijk dat de vermindering van de uitstoot van CO2 wordt versneld en ook van andere gassen, die aan de oorsprong liggen van de klimaatsveranderingen op aarde. Ze willen dat de VS en ook landen als Brazilië, India en China daaromtrent nieuwe inspanningen leveren.

De regering van George W. Bush wil niet plooien. Bush verwierp in 2001 het Kyotoprotcol. Ook de andere landen weigeren om hun CO2-uitstoot te verminderen omdat dat hun economische groei zou afremmen.

De klimaatconferentie in Buenos Aires, die op 6 december van start ging en waaraan 178 landen deelnamen, werd gedomineerd door maatregelen die moeten genomen worden na het Kyotoprocol. In 2005 moeten de onderhandelingen starten over de te nemen maatregelen vanaf 2013.