JAKARTA - De Indonesische politie heeft in een bus in Bandung in West-Java negen bommen gevonden. Vijftien inzittenden zijn aangehouden, drie van hen worden uitgebreid verhoord, aldus de politie.

De politie doorzocht de bus naar aanleiding van een tip. In de Indonesische pers werd gezegd dat het om primitieve, zelfgemaakte bommen ging, die waarschijnlijk niet waren bedoeld om de bus mee op te blazen.

De politie vermoedt dat twee Maleisiërs die worden gezocht in verband met een zelfmoordaanslag op de Australische ambassade in Jakarta zich schuilhouden in West-Java. De Maleisiërs, Azahari bin Husin en Noordin Mohamed Top, zouden de breinen zijn achter de op 9 september gepleegde aanslag, waarbij tien doden vielen.

Indonesië heeft in het hele land extra veiligheidsmaatregelen genomen, omdat terroristen van plan zouden zijn rond Kerstmis aanslagen te plegen op westerse doelen. Australië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland waarschuwden daar deze week voor. Australië zegt de afgelopen tijd een aantal aanslagen in Indonesië te hebben helpen voorkomen.