Lichte daling criminaliteit  (update)
Foto: ivh
BRUSSEL - Het aantal misdaden in ons land lag in 2003 iets lager dan in 2002. Het aantal diefstallen is sterk gedaald. De federale politie ontkent dat er meer diefstallen met geweld gebeurden, zoals car- en homejackings.

Volgens Els Cleemput, woordvoerster van de federale politie, daalde het aantal diefstallen met 20 procent. Het aantal autodiefstallen, waaronder car- en homejackings vallen, verminderde even sterk.

,,In de krantenartikels is een foute interpretatie gebeurd van ’misdrijven tegen eigendom’'', aldus Cleemput. Onder die noemer vallen vandalisme, brandstichting en beschadiging van eigendom, weet Cleemput. Met diefstal heeft het niets te maken.

Doelgericht werken met prioriteiten

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael schrijft de positieve cijfers toe aan het ,,doelgericht werken met prioriteiten zoals voorzien is in de verschillende veiligheidsplannen''.

In totaal werden in 2003 1.003.304 strafbare feiten geregistreerd, dat is een daling van 1,83 pct ten opzichte van 2002. Die cijfers bevatten wel nog maar 96 procent van de gegevens. Verwacht wordt dat de volledige cijfers een lichte stijging van de criminaliteit zullen aantonen.

Een aantal categorieën kenden een opmerkelijke stijging. Zo steeg het aantal inbreuken op de voetbalwet met 212 pct (van 110 in 2002 naar 343 in 2003) en het aantal inbreuken op de economische wetgeving met 28,7 pct. Die stijging is volgens Dewael geen ’slecht’ resultaat. ,,Ze is vooral het gevolg van de strengere aanpak van bepaalde fenomenen'', zo luidt het.