LUIK - Tientallen mensen zijn onwel geworden nadat ze stofdeeltjes inademden uit een pakje bij het koerierbedrijf TNT, vlakbij de luchthaven van Bierset. Het ging om de stof tinchloride.

Rond 3.30 uur vanmorgen kwam er een vreemde stofwolk uit een pakje uit Nederland dat naar het bedrijf Solvay in het Franse Besançon moest worden gebracht. Toen de TNT-medewerkers het pakje openmaakte, bleek er een wit poeder in te zitten.

Na onderzoek bleek het te gaan om een staal tinchloride, dat niet volgens de veiligheidsnormen was verpakt. Volgens de algemeen directeur van TNT Airways, Niky Terzakis, zat het monster in een gewone dikke enveloppe, terwijl het in een plastic omhulsel of een klein vat moest worden gestoken. Bovendien had bij het monster een verklaring moeten zitten dat het een gevaarlijk product betrof. Ook dat was hier niet het geval. Daarom werd het pakje als een normale zending behandeld.

65 aanwezigen die deeltjes van de stofwolk hadden ingeademd, werden onwel. Zij werden ter plaatse verzorgd. Niemand moest naar het ziekenhuis.

.De hub van het koerierbedrijf in Luik lag door het incident bijna drie uur stil. Algemeen directeur Terzakis overweegt een vergoeding te vragen voor de geleden schade.

Tinchloride in vaste vorm niet gevaarlijk

Het product tinchloride is in vaste vorm niet gevaarlijk voor de mens. Alleen kunnen de huid en de luchtwegen licht geïrriteerd raken. In vloeibare vorm kan tinchloride daarentegen wel zeer gevaarlijk zijn. Dat zegt Walter Janssens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid.