Vanmiddag om 14.28 uur bestaat het internet in Europa precies 20 jaar. Op 17 november 1988 ontving de Nederlander Piet Beertema als eerste niet-Amerikaan een e-mail.
In het historische e-mailtje stond dat het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam als eerste instelling buiten Amerika officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

Het ’internet’ was tot dan een louter Amerikaanse aangelegenheid. Aanvankelijk maakte alleen Defensie er gebruik van, maar gaandeweg werd het ook een wetenschappelijk netwerk van de National Science Foundation. Beertema wilde het CWI aan dat NSFnet koppelen en op 17 november kreeg hij daarvoor toestemming.

Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS.

Beertema moest het in 1988 nog doen met een zend- en ontvangsnelheid van 64.000 bits per seconde. In een filmpje op YouTube vertelt hij over deze mijlpaal.