De MR-burgemeester van Linkebeek, Damien Thiery, die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen weigerde te benoemen, zal zich opnieuw kandidaat stellen voor de burgemeesterssjerp. Dat bevestigde Thiery zaterdagavond.
'Ik heb ’mijn grote meerderheid’ verenigd, namelijk de leden van de meerderheid van de gemeenteraad en van het OCMW en ik heb hen om een vertrouwensstemming gevraagd. Tijdens die stemming was onze positie duidelijk: ik zal me opnieuw voordragen voor de post van te benoemen burgemeester', aldus Thiery.

Volgens de man zal 'dezelfde oefening' gemaakt worden in de gemeentes Kraainem en Wezembeek-Oppem. Ook daar werden de burgemeesters niet benoemd door minister Keulen.

'Het gaat om een sterke en symbolische daad. Zelfs in Vlaanderen moet men de burgerrechten en de democratie respecteren', zo stelt de niet-benoemde burgemeester. 'De mensen hebben voor mij gestemd en ik heb de federale wetten gerespecteerd die de overhand hebben op de decreten. Marino Keulen moet zijn positie herzien', besloot Thiery.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen weigerde eerder de Franstalige burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem te benoemen wegens onregelmatigheden met de stemoproepingsbrieven. Hij heeft aan de gemeenteraden van deze drie faciliteitengemeenten in de Brusselse rand gevraagd om een andere meerderheidskandidaat voor te dragen. De burgemeester van Sint-Genesius-Rode, eveneens Franstalig, zal wel benoemd worden.