BRUSSEL - Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de Universiteit Gent en broer van N-VA-voorzitter Bart De Wever, pleit voor het opgeven van het taboe dat de rand rond Brussel Vlaanderen is. Volgens hem moet het Brussels gewest worden uitgebreid. Dat verklaarde hij in het debatprogramma ’Open Kaart’ op de zakenzender Kanaal Z.
In de Vlaamse gemeenten in de Brusselse rand wonen tot 80 procent Franstaligen. 'Je kunt geen staatsstructuur tegen de mensen in uitwerken. Brussel moet uitgebreid worden als pasmunt voor een grotere sociaal-economische autonomie voor Vlaanderen en de splitsing van de sociale zekerheid', verklaarde de historicus.

Het pleidooi sluit aan bij wat verschillende Franstalige politici vragen, maar is voor heel wat Vlaamse partijen onbespreekbaar.

Bruno De Wever is zich bewust van de kritiek waaraan hij zich blootstelt. 'Als academicus kan ik het mij veroorloven om me met pek en veren te laten overladen. Ik hang niet af van de kiezer voor mijn broodwinning', repliceerde hij op Kanaal Z.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in