DAMASCUS - De Syrische douane heeft op het vliegveld van Damascus zes vrouwen aangehouden. De zes wilden met een gedemonteerd handvuurwapen in hun handbagage op een vliegtuig van Gulf Air stappen. De bestemming van het vliegtuig was Australië en er tussenlandingen voorizen in Bahrein en Singapore.
Het gaat om zes Iraakse vrouwen, van wie er vier de Australische nationaliteit hebben. De vrouwen werden dinsdag op de luchthaven gearresteerd. Zij waren vergezeld door een kind. Het wapen was volgens een Syrische politiebron verborgen in een stuk speelgoed dat het kind droeg. Een woordvoerder van Gulf Air zei evenwel dat het wapen tussen de handbagage zat. Er zouden kogels zijn gevonden in bagage die in de laadruimte van het toestel was gezet.

De vondst werd gedaan bij een routinecontrole op het vliegveld, voordat de vrouwen aan boord konden stappen. Ook het kind heeft de Australische nationaliteit. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer zei dat de Canadese ambassade in Damascus zou proberen contact op te nemen met de vrouwen. Australië onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Syrië.