Realityprogramma belooft deelnemers (valse) ruimtetrip
Johnny Vaughan presenteert Space Cadets
Het Britse Channel 4 lanceert op 7 december een nieuwe realityshow waarin negen Britten goed beetgenomen worden. Gedurende het programma geloven de negen deelnemers dat ze zich voorbereiden op een ruimtevlucht. Slechts Vier van hen zullen uitverkozen worden om naar de ruimte te gaan, dat wordt hen toch verteld.

De 'ruimtekadetten' denken dat ze zich bevinden in een Russische ruimtebasis, in werkelijkheid zitten ze echter op een geheime Britse vliegbasis. Daar bereiden ze zich voor op een missie naar de ruimte die vijf dagen zal duren. Althans, dat denken ze toch. Hun shuttle is eigenlijk een Hollywoodcreatie uit de film Space Cowboys, en de lancering wordt nagebootst met geluidseffecten en trillingen. Een reusachtig scherm zal ruimtebeelden projecteren. Gewichtloosheid nabootsen is niet nodig want de deelnemers wordt verteld dat ze niet ver genoeg boven de aarde vliegen.

De show, die gepresenteerd zal worden door filmcriticus Johnny Vaughan, werd bedacht door het productiehuis Endemol dat ook Big Brother op zijn palmares heeft staan.

Psychologen kozen voor het programma deelnemers die makkelijk beet te nemen zijn. Hun identiteit wordt nog geheim gehouden tot 7 december, dan wordt de eerste van tien afleveringen uitgezonden. Channel 4 beseft dat het een groot risico neemt met deze productie, ,,we weten nog niet wie het laatst zal lachen, maar hopen dat het een uniek evenement wordt".