BRUSSEL - Op het kortfilmfestival Het Grote Ongeduld 2005 aan de VUB in Brussel is Joost Wynant twee maal in de prijzen gevallen met zijn prent ‘De laatste zomer’. Hij won in de categorie fictie en ging ook met de Canvasprijs voor de korte fictiefilm naar huis.
‘De laatste zomer’, over vier pubers die hun eerste liefde ontdekken, won een van de zogenaamde ‘Wildcards’ van het Audivisueel Fonds voor pas afgestudeerd filmtalent. Ook Hans Van Nuffel kreeg een Wildcard in de categorie fictie met ‘Het einde van de rit’, over het laatste weekend van een terminaal zieke jongeman.
In de categorie ‘documentaire’ gingen de Wildcards naar Gregor Steemans met ‘Splendid residence’ en naar Jean Counet met ‘Trulichka’, een portret van drie vrouwen in Letland.
De vier winnaars kunnen elk met een budget van 60.000 euro en een individuele coach aan de slag om een nieuw project te verwezenlijken.

Canvasprijs

Wynant sleepte ook de Canvasprijs voor de korte fictiefilm in de wacht. Die is 1.500 euro waard en ‘De laatste zomer’ zal op Canvas uitgezonden worden.
De Canvasprijs voor animatie ging naar ‘En attendant’ van Erkan Köksal.

De Lichtpuntprijs voor de beste documentaire ging naar Marianne Geslin voor ‘De notre côté’. Ook ‘Gare à toi’ van Nicolas Deru en ‘Vivre sans voir’ van Philippe Avanzi vielen in de prijzen.