Tamil-Tijgers boycotten presidentsverkiezingen Sri Lanka
Foto: ap
COLOMBO - De Tamil-Tijgers hebben in het door hen beheerste oosten en noorden van Sri Lanka duizenden kiesgerechtigden ervan weerhouden hun stem uit te brengen in de presidentsverkiezingen. De mensen werden afgeschrikt door aanslagen, wegversperringen en intimidatie. In het westen en het zuiden van Sri Lanka werd een redelijke opkomst gemeld.
De stem van de Tamil-bevolking is belangrijk in de presidentsverkiezingen, die gaan om de opvolging van president Chandrika Kumaratunga.

In het rebellengebied waren om veiligheidsredenen geen stembureaus ingericht. De regering had wel stembureaus georganiseerd aan de rand van het gebied, zodat ongeveer honderdduizend Tamils in staat waren gesteld te stemmen. Wegversperringen en intimidatie zorgden ervoor dat slechts weinigen in rebellengebied of de omgeving daarvan hun stem uitbrachten. Van de geregistreerde kiezers buiten het noordelijke Jaffna hadden rond het middaguur maar enkele honderden gestemd.

Tussen oppositieleider Ranil Wickremesinghe van de Verenigde Nationale Partij (UNP) en premier Mahinda Rajapakse van de Vrijheidspartij (SLFP) wordt een nek-aan-nekrace voorspeld. De andere elf kandidaten worden als kansloos beschouwd. De verkiezingsuitslag wordt ten vroegste vrijdag verwacht.

13,3 miljoen kiesgerechtigden werden opgeroepen om de volgende president aan te duiden. De waarnemende presidente Chandrika Kumaratunga, die net zoals Rajapakse lid is van de SLFP, mag zich na twee ambtstermijnen niet meer kandidaat stellen. Voor de sinds begin 2002 geldende wapenstilstand tussen de regering en de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) werden in twee decennia burgeroorlog circa 69.000 mensen gedood. Eind vorig jaar kostte de tsunami-ramp op het vakantie-eiland het leven aan 40.000 mensen en werden grote delen van de kust verwoest.

Wickremesinghe was in februari 2002 als toenmalige premier het staakt-het-vuren met de LTTE overeengekomen. In geval van een verkiezingsoverwinning wil hij het vredesproces met de rebellen weer nieuw leven inblazen. Ook Rajapakse wil het vredesproces weer opnemen, maar wil de voorwaarden opnieuw onderhandelen. Hij is voor de verkiezingen bovendien een verbond aangegaan met twee Singalese nationalistische partijen (JVP en JHU), die niet bereid zijn toegevingen te doen aan de LTTE.