Turkije mag mogelijk niet starten in voorronde WK 2010
Stéphane Grichting verlaat het ziekenhuis Foto: ap
Turkije mag misschien niet deelnemen aan de voorrondes voor het WK 2010 na de incidenten die gisteren plaatsvonden in Istanboel na de wedstrijd Turkije-Zwitserland. De Zwitserse voetballer Stéphane Grichting werd opgenomen in het ziekenhuis met een geporforeerd urinekanaal nadat hij trappen in de onderbuik kreeg.

Op de Zwitserse radiozender DRS zei de voorzitter van de Wereldvoetbalbond (Fifa), Joseph Blatter, dat hij ,,woedend" was om wat er gebeurd is. Blatter wil een voorbeeldstraf stellen en sluit zelfs niet uit dat Turkije niet mag deelnemen aan de voorrondes van het WK 2010. ,,Er gaat iets mis in het voetbal. Nog nooit heb ik zoiets gezien", zei Blatter.

Fifa opent onderzoek

De disciplinaire commissie van de Wereldvoetbalbond opent een onderzoek naar aanleiding van de incidenten. De disciplinaire commissie organiseert het onderzoek bij alle betrokken partijen. ,,Spelers, omkadering en verantwoordelijken van beide federaties zullen op de rooster gelegd worden", zo verklaarde Blatter op een persconferentie. ,,Iedereen die betrokken was bij de gebeurtenissen, zal gehoord worden."

De Fifa-voorzitter wees nogmaals op de ernst van de feiten. ,,Vanaf het moment dat de Zwitserse ploeg voet aan de grond zette in Turkije tot het moment dat ze weer vertrokken, werden ze zonder respect behandeld. Dat stoorde me nog het meest", verwees de boze Blatter, zelf een Zwitser, naar de tomaten en eieren die naar de Zwitserse spelers werden gegooid toen ze landden op de Turkse luchthaven. Bovendien werden ze onnodig lang bij de douane tegengehouden, waardoor kostbare tijd verloren ging.

Geperforeerd urinekanaal

Maar ook na de match liep het grondig fout. Zo moest de Zwitser Stéphane Grichting in het ziekenhuis opgenomen worden met een geperforeerd urinekanaal nadat hij trappen in de onderbuik had gekregen. Grichting zou na afloop van de wedstrijd in de kleedkamers verschillende schoppen gekregen hebben van Turkse veiligheidsmensen en Turkse spelers.

Ook Johann Vogel, Benjamin Huggel en keeperstrainer Erich Burgener werden aangevallen, meldden verschillende media.

Zwitserland verloor met 4-2 in Turkije maar plaatste zich toch voor de WK-eindronde van volgende zomer in Duitsland na 2-0 winst in de heenwedstrijd. Turkije, het nummer drie van het voorbije WK, blijft thuis.