MOSKOU - De Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties willen in Kabul gaan onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering voor Afghanistan. Dat zijn de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush overeengekomen.
Het nieuws werd publiek gemaakt door de Russische minister van defensie Sergeï Ivanov in een interview met het Russische persagentschap Itar-Tass. Een delegatie van Russische regeringsvertegenwoordigers is zondagmorgen in Kabul aangekomen. De delegatie zal contact opnemen met de entourage van de teruggekeerde oud-president Burhanuddin Rabbani.

Een nieuwe regering voor Afghanistan moet "alle etnische groepen vertegenwoordigen, en in de eerste plaats de Pasjtoen," zei Ivanov tegenover Itar-Tass. Een militaire deelname van Rusland aan de operatie in Afghanistan sloot hij opnieuw uit. Wel zijn de Russen beschikbaar voor zoek- en reddingsacties. Hij waarschuwde ervoor om te vroeg een vredesmacht in Afghanistan te posteren. "Het is daar niet Kosovo," zei Ivanov.

Intussen denkt Groot-Brittannië eraan om 6.000 extra manschappen voor Afghanistan op de been te brengen, zo meldt de Britse krant Daily Telegraph zaterdag. Begin volgende week al zouden twee brigades van elk 600 man neerstrijken in Bagram, ten noorden van Kabul. De extra troepen moeten voorkomen dat nieuwe interne conflicten ontstaan.