KABUL - De leider van de Noordelijke Alliantie, Burhanuddin Rabbani, is zaterdag in Kabul teruggekeerd. Hij kwam uit de Panshir-vallei ten noorden van de Afghaanse hoofdstad en reed de stad binnen aan het hoofd van een bonte stoet auto's.
Eerder was gemeld dat Rabbani de komende drie maanden uit Kabul zou wegblijven. In die tijd zou de militaire raad, onder leiding van minister van Defensie, generaal Mohammed Fahim, de stad besturen.

Rabbani zei dat hij hoopt dat er zo snel mogelijk een breed samengestelde regering komt. Hij wil vredesgroepen en alle Afghaanse intellectuelen in het buitenland oproepen naar Afghanistan terug te keren en samen aan een vreedzame samenleving te werken. Rabbani onderstreepte dat de Noordelijke Alliantie vindt dat de traditionele raad van stamleiders, de Loya Jirga, over de vorming van een regering moet beslissen.

De Taliban verdreven Rabbani, die toen president was, in september 1996 met zijn strijders uit de hoofdstad. Sindsdien leidt hij de Noordelijke Alliantie.

Iran overweegt ambassade in Kabul te heropenen
Iran overweegt de ambassade in Kabul te heropenen. Dat heeft een Iraanse diplomaat zaterdag gezegd. De heropening van de ambassade zou betekenen dat Teheran als eerste de heerschappij van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan erkent.

Iraanse diplomaten zijn woensdag in Kabul aangekomen. Dat was een dag nadat de strijders van de Alliantie de Taliban uit de hoofdstad hadden verdreven.

Vrouwen terug aan de slag in Kabul
Nu de Taliban weg zijn uit de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn vier Afghaanse vrouwen teruggekeerd naar hun werkplek bij de VN-vluchtelingenorganistatie Unhcr in Kabul. VN-woordvoerder Eckhardt verklaarde dat de VN ,,verrukt'' is dat ze weer aan het werk zijn.

Vrouwen mochten van de Taliban-machthebbers sinds 1996 onder meer niet meer buitenshuis werken, onderwijs genieten of alleen over straat te gaan. Zij moesten zich van top tot teen bedekken door een 'burqa'.