KABUL - De Britse mariniers die in de nacht van donderdag op vrijdag in Afghanistan aankwamen, blijven in het land. Dat heeft de Britse regering zaterdag laten weten. Londen ontkent hierover een meningsverschil te hebben met de Noordelijke Alliantie.
Volgens verscheidene bronnen hadden leiders van de Alliantie beslist dat de meeste Britse mariniers die in de nacht van donderdag op vrijdag in Afghanistan aankwamen, het land moesten verlaten. Slechts vijftien zouden mogen blijven.

De komst van de honderd Britse mariniers was voor de Alliantie een complete verrassing. De Britten zouden voor veiligheids- en humanitaire taken naar Kabul zijn gekomen. Een functionaris van de Alliantie vertelde journalisten dat er niet met de Verenigde Naties over de Britse bijdrage aan de hulpverlening was overlegd.

Volgens de functionaris zijn de 85 mariniers die moeten vertrekken, naar Afghanistan gekomen zonder dat er met de Verenigde Naties over hun bijdrage aan de hulpverlening was overlegd. "Als de Britten eraan vasthouden dat alle honderd mariniers in Afghanistan blijven, moeten de vijftien volgens de Alliantie ook vertrekken", aldus nog de functionaris.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie, Abdullah Abdullah, heeft over de kwestie al gesproken met zijn Britse collega, Jack Straw.