PARIJS - Frankrijk stuurt gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan en gaat tevens helpen bij het vervoer van hulpgoederen via het luchtruim. Dat heeft de Franse president Chirac vrijdag bekendgemaakt.
Volgens het staatshoofd moet de militaire operatie tegen Al-Qaeda worden voortgezet ,,tot het centrum van het terreurnetwerk en speciaal Osama bin Laden is uitgeschakeld''. Volgens Chirac is het regime van de Taliban vernietigd.

Frankrijk steunt de actie in Afghanistan al met 2000 mensen en gaat die bijdrage vergroten door het sturen van gevechtsvliegtuigen. Chirac liet zich niet uit over het aantal toestellen dat wordt ingezet. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de Mirage IV verkenningsvliegtuigen en vliegtuigen van het type C135. De laatste wordt ingezet voor bevoorradingen.

Een bron rond de president zei dat de Fransen met hun vliegtuigen wellicht de Amerikanen gaan bijstaan bij hun gevechten tegen de Taliban. De vliegtuigen worden gestationeerd in een buurland van Afghanistan.

De Franse bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme is tot nu toe vooral beperkt gebleven tot het verlenen van logistieke taken en het verstrekken van inlichtingen. Parijs maakte eerder deze week bekend dat Franse militairen worden ingezet bij de noordelijke stad Mazar-i-Sharif voor het begeleiden van konvooien met hulpgoederen.

Inmiddels zouden zestig Franse militairen op weg zijn naar Afghanistan. Volgens de regering in Parijs gaan in totaal meer dan driehonderd man naar Afghanistan, die als eerste bij de luchthaven van Mazar-i-Sharif mijnen moeten ruimen.