ISLAMABAD - Osama bin Laden is nog altijd in Afghanistan. Dat heeft de Taliban-ambassadeur in Pakistan Abdul Salam Zaeef zaterdagavond gezegd. De Arabische satellietzender Al-Jazeera meldde zaterdag dat bin Laden Afghanistan ontvlucht was. Vertegenwoordigers van het Pentagon reageerden uiterst sceptisch op het bericht. Zij gaan ervan uit dat Bin Laden nog steeds ondergedoken leeft in Afghanistan. De Noordelijke Alliantie vermoedt dat de Saoedische terroristenleider Osama bin Laden zich in de belegerde stad Kunduz bevindt.

Een zegsman van geestelijk leider mullah Omar verklaarde in een gesprek met de Arabische tv-zender Al-Jazeera dat de Taliban hun geestelijk bolwerk Kandahar "tot de laatste snik zullen verdedigen".
Taliban-ambassadeur Abdul Salam Zaeef ontkende dat hij tegenover de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zou hebben gezegd dat bin Laden naar Pakistan was gevlucht. Zaeef sprak zaterdagmiddag in Kandahar met Taliban-leider Mullah Mohammed Omar.

Zaeef zei niet te weten waar Bin Laden zich bevindt. ,,Hij is in het land, maar of hij in ons gebied is of dat onder controle van de Noordelijke Alliantie, weet ik niet''.

Vrijdag meldde een Iraans radiostation dat Bin laden en Talibanleider mullah Omar naar Pakistan zouden zijn gevlucht. Een woordvoerder van de Pakistaanse regering ontkende dat bericht.

Washington heeft zaterdag sceptisch gereageerd op het bericht van Al-Jazeera. Volgens de Amerikaanse zender CNN kan de Amerikaanse regering het bericht ,,niet bevestigen''.

Strijd om Kunduz
De strijd om de noordelijke stad Kunduz laaide zaterdagochtend weer op nadat de Taliban een ultimatum van de Alliantie, om zich tegen vrijdagavond over te geven, had afgewezen. De VS bestookten vanmorgen opnieuw de posities van de Taliban rond de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan. In en rond de stad hebben zich circa 30.000 Taliban-strijders verschanst. Het is vrijwel de laatste stad waar de Taliban nog niet zijn verdreven.

Volgens een diplomaat van de Alliantie in Tadzjikistan telt het Taliban-leger in Kunduz veel soldaten uit Arabische landen, Pakistan, Oezbekistan en Chinese Oejgoeren. Het grote aantal buitenlandse extremisten zou er op kunnen wijzen dat ze een belangrijke opdracht hebben, zoals het beschermen van bin Laden.

Kandahar
Volgens onbevestigde berichten zijn de Taliban zich al aan het terugtrekken uit hun bolwerk Kandahar in het zuiden. Geestelijk leider mullah Omar zou een overeenkomst hebben gesloten met lokale commandanten en aan hen de stad willen overdragen.

Intussen heeft een Taliban-woordvoerder ontkend dat het geestelijke bolwerk Kandahar wordt ontruimd. "We hebben de controle over Kandahar niet verloren en niet beslist om ons over te geven", aldus de woordvoerder.

Volgens de Taliban zijn nog duizenden aanhangers in Kandahar aanwezig, maar Washington betwijfelt dat.

Tegenstijdige berichten over dood Atef
Talibanwoordvoerders hebben elkaar zaterdag tegengesproken over de dood van Mohammed Atef, de nummer twee van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Taliban ontkende tegenover het Britse persbureau Reuters dat Atef is omgekomen bij Amerikaanse bombardementen. Tegenover de Britse zender BBC bevestigde een andere woordvoerder echter zijn dood.

Vrijdag noemde Washington berichten over de dood van de rechterhand van Osama bin Laden ,,geloofwaardig''. In antwoord daarop stelt de zegsman van het Talibanministerie van Buitenlandse Zaken in een telefonisch interview dat Atef ,,veilig en wel'' is.

Moskee in Khost getroffen
De bom van 250 kilogram was bedoeld voor een gebouw in Khost. dat gebruikt zou worden door de terroristische organisatie Al-Qaeda, maar de laser die de bom leidde liet het afweten. Twee andere bommen troffen wel doel, aldus het leger. Het is nog niet bekend of er bij de inslag gewonden zijn gevallen.