De Open VLD-kamerleden Luk Van Biesen en Carina Van Cauter onderzochten waar Jean-Luc Dehaene (CD&V) recht op heeft als voorzitter van de raad van bestuur van Dexia. 'Dat bedrag bleek in 2005 vastgelegd te zijn op 400.000 euro bruto per jaar, en is sindsdien nooit gewijzigd, ook niet bij de aanstelling van Dehaene vorige week, toen hij werd aangezocht om de bank in rustiger vaarwater te loodsen', lieten ze vrijdagmiddag weten.
De Open VLD'ers vonden het bedrag 'schromelijk overdreven, zeker nu Dexia in moeilijkheden is gekomen'. 'Een bank in moeilijkheden moet maatregelen treffen, daar is iedereen het over eens', zei Van Biesen. 'Maar nu blijkt dat er geen enkele vraag is gesteld bij de vergoeding van de bestuurders of de voorzitter.'
Volgens Van Cauter 'heeft een voorzitter een zeer grote verantwoordelijkheid en moet hij daarvoor vergoed worden. Maar in moeilijke economische omstandigheden voor het land en voor deze bank moet men durven toegeven dat deze vergoeding te hoog is'.
Gewone bestuurders bij Dexia krijgen 20.000 euro per jaar, met bijkomend 2.000 euro per zitting, met een maximum van 130.000 euro. Ook dat vonden de Open VLD'ers veel te veel. Ze vroegen van premier Yves Leterme (CD&V), die vrijdagavond nog in IJsland vertoefde voor overleg over de Kaupthing-bank, 'zo snel mogelijk klaarheid'.
Dehaene maakte een paar uur later brandhout van de twee Open VLD'ers. 'De 400.000 euro waar Open VLD naar verwijst, was de vergoeding van mijn voorganger, Pierre Richard', zei de ex-premier. Het remuneratiecomité van de bank moet zijn vergoeding nog bespreken, maar dat wil absoluut niet zeggen dat Dehaene een even hoge vergoeding opeist.
De Dexia-voorzitter liet zelfs weten dat hij 'de buitensporige vergoeding van zijn voorganger' zal weigeren. 'Ik heb het voorzitterschap aanvaard om te helpen en niet uit winstbejag.' In één moeite betreurde Jean-Luc Dehaene ook 'het poujadisme' van de Open VLD'ers'.
De boodschap kwam aan bij de coalitiepartner. Een halfuur later liet de Open VLD-woordvoerder weten 'dat onze kamerleden hun woorden intrekken'. 'Ze doen dat nadat ze nieuwe informatie hebben gekregen, waaruit bleek dat hun beschuldigingen onjuist waren.'
Behalve Europarlementslid en Dexia-voorzitter is Dehaene ook bestuurder bij Inbev, Umicore, Lotus Bakeries en Trombogenics. Daarnaast is hij actief bij non-profitorganisaties.