Eerste bioscoop in Saudi-Arabië: Mannen Niet Toegelaten
Foto: rr
In de Saudische hoofdstad Riyad opent begin november de eerste bioscoop van het islamitische land de deuren. De filmzaal in een hotel biedt plaats aan 1.500 toeschouwers, maar is voor mannen verboden terrein.

De bioscoop voor vrouwen en kinderen zal in eerste instantie alleen in het Arabisch gesynchroniseerde buitenlandse tekenfilms vertonen. Het project moet echter de weg vrijmaken voor een echte bioscoop. Voor mannen en vrouwen blijft het in elk geval ook in de toekomst uitgesloten om samen naar de film te gaan. Dat heeft alles te maken met de strenge scheiding van de geslachten op openbare plaatsen in het land.

Saudische filmfans moeten zich voorlopig beredderen met videofilms en dvd’s. Conservatieve godsdienstgeleerden, die een belangrijk invloed uitoefenen op de dynastie, hadden de opening van theaters of bioscopen tot nu toe steeds tegengehouden, met het argument dat ze niet islamitisch zijn. Islamitischconservatieve Saudi’s zijn om religieuze redenen tegen het afbeelden van mensen.