Merkel stelt kabinet voor
Edmund Stoiber en Angela Merkel
BERLIJN - De beoogde bondskanselier van Duitsland Angela Merkel heeft vandaag in Berlijn haar kabinet gepresenteerd. Merkels heeft voor Wolfgang Schäuble gekozen als minister van Binnenlandse Zaken. Onder Helmut Kohl was Schäuble ook de belangrijkste veiligheidsfunctionaris van Duitsland.

De SPD van Gerhard Schröder maakte vorige week al bekend wie de acht sociaal-democratische ministers worden in het nieuwe kabinet onder Merkels leiding. Vandaag beginnen de formele coalitieonderhandelingen tussen de SPD en de CDU/CSU. Ze zullen naar verwachting weken duren.

Aangezien de SPD acht posten mocht invullen en Merkel zelf - als de coalitiebesprekingen tot een goed einde worden gebracht - bondskanselier wordt, had ze zeven posities in te vullen in het zestienkoppige kabinet.

Franz Josef Jung wordt minister van Defensie. Het ministerie van onderwijs gaat naar Annette Schavan, een voormalig deelstaatminister van onderwijs. Ze verwierf bekendheid door haar opvatting dat islamitische leraressen verboden moet worden hoofddoekjes te dragen.

Een andere vrouw en tevens oud-deelstaatminister gaat het ministerie van familiezaken leiden: Ursula von der Leyen. Volgens Merkel personifieert Von der Leyen de mogelijkheid om carrière en gezin te combineren. Ook Thomas de Maiziere, Merkels nieuwe stafchef, heeft ervaring als minister op deelstaatniveau. Hij was minister van Binnenlandse Zaken van Saksen.

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, krijgt twee kabinetsposten. Van partijvoorzitter Edmund Stoiber, die de verkiezingen van 2002 verloor van Schröder, was al bekend dat hij minister van Economische Zaken wordt. Horst Seehofer, minister van Gezondheidszorg onder Kohl, komt aan het hoofd te staan van het ministerie van landbouw.