MONROVIA - Voormalig topvoetballer George Weah en ex-minister van financiën Ellen Johnson-Sirleaf nemen het op 8 november tegen elkaar op tijdens de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen in Liberia.
Weah en Johnson-Sirleaf kregen op 11 oktober de meeste stemmen, maar bleven ver verwijderd van de 51 procent die nodig was om meteen in de eerste ronde gekozen te worden. De twintig overige kandidaten vallen voor de tweede ronde af.

Weah is 39 en groeide op in de sloppen van Monrovia. Hij schopte het bijna letterlijk dankzij zijn voetbaltalent tot multimiljonair. Hij speelde onder meer bij AS Monaco, Paris Saint-Germain, Chelsea en AC Milan, maar vergat zijn vaderland nooit en wil nu de wederopbouw leiden. Critici zeggen dat Weah intellectuele bagage en politieke ervaring mist. Zijn aanhangers zeggen dat hij, omdat hij in de donkerste jaren van de Liberiaanse geschiedenis niet in het land was, ten minste schone handen heeft.

De 66-jarige Johnson-Sirleaf laat zich voorstaan op haar studie aan de Amerikaanse Harvard-universiteit en haar ruime ervaring in de politiek. Ze was jarenlang minister in verschillende Liberiaanse regeringen en werkte ook voor een reeks banken. Haar tegenstanders vinden dat zij behoort tot de politieke klasse die het land de afgelopen twintig jaar mede naar de knoppen heeft geholpen en die niet opnieuw aan de macht mag komen.