Wilrijkse bedrijven dagvaarden ABVV
Foto: belga
ANTWERPEN - Particulieren, bedrijven en de vzw HIW (Handel en Industrie Wilrijk) hebben de socialistische vakbond ABVV gedagvaard naar aanleiding van de staking op 7 oktober. Volgens hen heeft het ABVV het stakingsrecht die dag oneigenlijk gebruikt. De 24-urenstaking van het ABVV legde een groot deel van het openbaar leven lam.

De betrokken bedrijven hebben ABVV-voorzitter Xavier Verboven gedagvaard, evenals enkele ,,geïdentificeerde militanten''. Tegen hen wordt ook een strafklacht ingediend wegens schending van het verkeersreglement en verstoring van de openbare orde. Geert Verdat van de vzw HIW zegt met de dagvaarding een dergelijke actie in de toekomst te willen vermijden en de geleden schade vergoed zien.

Verdat vindt dat de wijze van actie voeren ,,allesbehalve behoorlijk'' was en ,,elk fatsoen overschreed''. Hij zegt getuige te zijn geweest hoe militanten een deurwaarder hardhandig hebben aangepakt. De openbare weg werd op ontoelaatbare wijze versperd en bij het beëindigen van de actie bleek het industrieterrein omgetoverd in een stort, aldus de directeur.