Japanse premier bezoekt opnieuw omstreden monument
Foto: Reuters
TOKYO - De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vandaag voor de vijfde keer sinds zijn aantreden in 2001 een bezoek gebracht aan het omstreden oorlogsmonument Yasukuni in Tokio.

De premier negeerde daarmee een recente rechterlijke uitspraak, die inhield dat de bezoeken van de premier aan het monument strijdig zijn met de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat.

Net als alle andere keren protesteerden Zuid-Korea en China tegen het bezoek van Koizumi aan het monument, dat alle Japanse oorlogsdoden eert, onder wie ook ter dood veroordeelde oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. De Chinese ambassadeur in Japan, Wang Yi, stelde dat het bezoek de Japans-Chinese betrekkingen schaadde. Wang sprak van een ernstige provocatie.

In Zuid-Korea werd de Japanse ambassadeur ontboden bij minister van Buitenlandse Zaken Ban Ki-moon. Ban zei dat Koizumi's bezoeken aan het monument het grootste struikelblok vormen in de betrekkingen tussen Japan en Zuid-Korea. ,,Onze regering heeft hem herhaaldelijk verzocht het monument niet te bezoeken''.

Koizumi bezocht het monument officieel als privé-persoon, maar hij liet zich wel brengen in zijn dienstauto en hij werd vergezeld door een aantal van zijn medewerkers. De premier verdedigde zijn bezoek aan het monument met de mededeling dat hij op deze wijze wilde laten zien dat Japan vastbesloten is nooit meer oorlog te voeren. Hij zei dat buitenlandse regeringen zich niet moeten bemoeien met de manier waarop Japan de eigen en de buitenlandse oorlogsslachtoffers herdenkt.