Zeventig doden bij Amerikaans luchtoffensief in Irak
Foto: rr
BAGDAD - Bij een Amerikaans luchtoffensief op twee dorpen in de buurt van Ramadi in het westen van Irak zijn gisteren ongeveer zeventig doden gevallen. Volgens het Amerikaanse leger zijn alle slachtoffers soennitische opstandelingen, maar getuigen zeggen dat er zeker 39 gewone burgers om het leven zijn gekomen.

Vijfentwintig van de slachtoffers waren Irakezen die zich hadden verzameld bij het wrak van een Amerikaans legervoertuig dat zaterdag in het dorp Al-Bu Abaid werd getroffen door een bomexplosie. Volgens het Amerikaanse leger waren ze bezig een nieuwe bom te plaatsen, maar getuigen spraken dit tegen en zeiden dat het een menigte nieuwsgierige burgers betrof.

De overige doden vielen in het dorp Al-Bu Faraj. Een gevechtshelikopter werd daar volgens het leger onder vuur genomen door een groep mannen en schoot terug. Daarbij vielen tien doden. De rest van de groep vluchtte een nabijgelegen huis binnen, dat vervolgens werd gebombardeerd door een gevechtsvliegtuig, waarbij nog eens veertig doden vielen, aldus het leger. Ook hier zeiden getuigen dat zich onder de slachtoffers zeker veertien gewone burgers bevonden.