Recordaantal tropische stormen
Foto: rr
GEORGETOWN - Enkel in 1933 hebben er al eens zoveel tropische stormen boven de Atlantische Oceaan gewoed als dit jaar. Tropische storm Wilma, die vandaag ten zuiden van de Caymaneilanden ontstond, is al de 21ste 'gedoopte' storm van het huidige orkaanseizoen.

Het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum in Miami houdt al 154 jaar lang bij hoeveel orkanen en tropische stormen zich vormen boven de Atlantische Oceaan. Het is geleden van 1933 dat er nog zoveel zware stormen over het continent zijn getrokken.

Wilma op weg naar Golf van Mexico

De kans bestaat dat Wilma toeneemt in kracht en in het weekend als orkaan de Golf van Mexico bereikt, die al werd geteisterd door ondermeer orkaan Katrina. De bewoners van de Caymaneilanden maakten zich vandaag op voor zware regelval en sterke winden. Ook op Jamaica zal Wilma voor veel regen zorgen, aldus meteorologen.

Olieprijs opnieuw gestegen

De prijs van ruwe olie is vandaag opnieuw sterk gestegen, uit vrees voor mogelijke schade vanwege de storm Wilma. De prijs voor een vat ruwe olie in New York steeg met anderhalve dollar tot 64,08 dollar.

In de golf van Mexico liggen heel wat olieplatforms, die door de storm beschadigd kunnen geraken. De olieplatforms zijn bovendien nog niet helemaal bekomen van de doortocht van stormen Katrina en Rita. Ongeveer tweederde van de olieproductie en de helft van de gasproductie ondervindt nog problemen, aldus het federale agentschap Minerals Management Service. Ook in het zuiden van de VS zijn nog raffinaderijen gesloten.

Tegen vrijdagochtend zou de storm zich in de Golf van Mexico bevinden. In augustus was ruwe olie wel nog veel duurder, met prijzen tot boven de 70 dollar per vat.