Vogelpest in Griekenland
Foto: Reuters
KIZIKSA - In Griekenland is een eerste geval van vogelpest gemeld. Ondertussen zijn in Turkije twee leden van de Europese Unie aangekomen om de recente uitbarsting van vogelpest in het dorp Kiziksa te helpen onderzoeken. Volgens het Turkse ministerie van landbouw is de uitbarsting, waarbij zo'n achttienhonderd kalkoenen bezweken, onder controle. In Kiziksa zijn bijna tienduizend vogels geruimd.
Bij kalkoenen afkomstig van het Griekse eilandje Oinousses is het vogelgriepvirus vastgesteld. Wel is nog niet duidelijk of het om de gevaarlijke variant H5N1 gaat. De eigenaar van een boerderij op Oinousses, een klein eiland op ongeveer twee kilometer van de Turkse kust, alarmeerde op 13 oktober de autoriteiten nadat hij had opgemerkt dat de kalkoenen vreemde bewegingen maakten.

Experts van de universiteit van Athene onderzochten bloedstalen en vonden antilichamen tegen het virus. Intussen is vastgesteld dat het virus van het type H5 is. Verdere tests moeten uitwijzen of het gaat om de variant H5N1, die in Azië reeds een zestigtal mensenlevens eiste.

,,Turkije goed voorbereid"

De EU-experts, de Deen Erik Stougaard en de Belg Philippe Houdart, verklaarden dat Turkije goed voorbereid was op de vogelpestuitbraak en dat deze blijkbaar geen probleem vormt voor de volksgezondheid. Het team zou later vandaag besprekingen voeren met Turkse functionarissen en Kiziksa bezoeken.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zei zondag dat de EU drastische maatregelen niet zal schuwen, als de huidige maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich over Europa verspreidt niet toereikend blijken te zijn. Behalve in Turkije is ook in Roemenië vogelpest geconstateerd en de EU heeft de import van pluimvee en pluimveeproducten uit beide landen verboden. Zowel in Turkije als in Roemenië waren de bezweken vogels besmet met het vogelpestvirus H5N1, dat overdraagbaar is van dier op mens.

Onvoldoende vaccins

,,We verwachten dat alle Europese lidstaten zich extra inspannen om voldoende vaccins tegen de vogelgriep aan te leggen’’. Dat verklaarde Philip Tod vandaag, hij is de woordvoerder van EU-Commissaris Markos Kyprianou. Volgens de Europese Commissie moeten de lidstaten voldoende vaccins hebben om 25 procent van de bevolking in te enten. Hoewel de Europese Commissie het momenteel niet met zoveel woorden durft te zeggen, haalt momenteel geen enkele lidstaat die norm.

Europese task force

Een groep griepspecialisten vraagt de oprichting van een Europese task force die het hoofd moet kunnen bieden aan de uitbraak van een nieuwe dodelijke griepepidemie. De experts vragen onder meer 150 miljoen euro voor de aanmaak van prototypes van een vaccin. Ze pleiten ook voor een waarschuwingssysteem voor griepvirussen bij trekvogels en de verhoging van het aantal gewone griepvaccins.