Arbeiders VW Vorst ongerust over eindeloopbaan
BRUSSEL - De arbeiders van Volkswagen Vorst hebben vannacht tijdelijk het werk neergelegd. Ze zijn ongerust over de nieuwe maatregelen van de regering rond eindeloopbaan. Een staking komt er voorlopig niet bij het auto-assemblagebedrijf.

De nationale vakbondsinstanties beslissen morgen over het ‘generatiepact’ van de regering. ,,Tijdens een personeelsvergadering hebben we uitgelegd wat er momenteel op tafel ligt rond eindeloopbaan,’’ zegt Hedwin De Clercq van het ABVV. ,,De materie ligt duidelijk heel gevoelig’’.

De militanten zien een aantal tegenstrijdigheden in het credo van de regering, dat ouderen langer moeten werken en jongeren meer kansen moeten krijgen. ,,Langer werken is met de stress aan de productieketting niet houdbaar. We stellen overigens vast dat ouderen die vertrekken niet meer vervangen worden’’, weet De Clercq. ,,Volkswagen geeft daarnaast niet meer kansen aan jongeren. Zo heeft de directie aan het ministerie van Arbeid gevraagd om een afwijking te krijgen op de verplichte invulling van zogenaamde Rosetta-banen voor jongeren.’’ Daardoor is VW niet meer verplicht om een 80-tal jongeren van wie het contract afliep, te vervangen.

Voorlopig geen staking

De actie van de ochtendploeg krijgt voorlopig geen verlengstuk, maar de boodschap aan de nationale vakbondsinstanties is duidelijk. ,,De achterban vraagt de vakbondstop om de maatregelen van de regering morgen te verwerpen,’’ zegt De Clercq. Om 18.00 uur organiseren de vakbonden een informatievergadering voor de namiddagploeg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig