‘Een grote dag voor de Europese bedrijven en concumenten’. Zo reageert woordvoerder Thomas Vinje van de non-profitorganisatie ECIS op de uitspraak van het Europees Hof, die de veroordeling van Microsoft bevestigt.
Volgens Vinje zal deze beslissing de weg openen voor een ‘dynamische concurrentie in de softwaresector’. Tot de koepelorganisatie ECIS die hij vertegenwoordigd, behoren bedrijven als Adobe, IBM, Nokia, Real Networks en Sun Microsystems. Deze laatste onderneming lag zeven jaar geleden aan de basis van de klacht tegen Microsoft. ‘Voor Microsoft is de tijd gekomen om de wet te respecteren’, verklaarde Vinje. ‘Het beschikbaar stellen van informatie over interoperabiliteit is de gangbare praktijk in de software-industrie. Microsoft weet maar al te goed wat gevraagd wordt en hoe het dat moet doen’, voegde hij eraan toe.

Willekeurige behandeling

Ontevreden is Jonathan Zuck van de Association for Competitive Technology (ACT), een groep kleine en middelgrote computerbedrijven uit de Verenigde Staten, die Microsoft steunde in Luxemburg. Zuck is bezorgd over ‘de gevolgen van deze beslissing voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten in Europa’. ‘Dit is een totaal willekeurige behandeling van het intellectuele eigendom van Microsoft. Dit is een zeer slecht precedent voor de hele Europese industrie en voor investeringen van kmo’s in Europa’, zei hij.