Veroordeling Microsoft bevestigd
Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europees Hof van Justitie heeft de veroordeling van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft door de Europese Commissie bevestigd. De Commissie gaf Microsoft drie jaar geleden een recordboete van 497 miljoen euro voor misbruik van zijn dominante marktpositie.
De Europese rechters bevestigden vanochtend het oordeel van de Europese Commissie, die vindt dat Microsoft de verkoop van het besturingssysteem Windows en de mediaspeler Media Player niet automatisch mag koppelen.

Monsterboete

In maart 2004 besliste de Europese Commissie om de softwaregigant Microsoft 497 miljoen euro boete op te leggen wegens machtsmisbruik. Volgens de Commissie gebruikte Microsoft zijn monopoliepositie in de besturingssoftware Windows om eigen toepassingssoftware te verkopen.

De Commissie eiste onder meer dat Microsoft een Windows-versie zonder MediaPlayer op de markt bracht. Het bedrijf moest concurrenten ook meer zicht geven op de technische specificaties van Windows, zodat die betere toepassingssoftware zouden kunnen schrijven.

Het Europees Hof is het eens met de stelling van de Commissie dat Microsoft technische informatie over Windows moet delen met de concurrenten. Vorig jaar kreeg Microsoft nog een extra boete van 280,5 miljoen euro omdat de informatie die het bedrijf had vrijgegeven niet voldoende was. Dat werd aangevochten door de softwaregigant, maar het bedrag werd wel gestort op een geblokkeerde rekening.

Commissie in het ongelijk

Slechts op één punt werd de Commissie in het ongelijk gesteld. De Europese rechters beaamden de stelling van Microsoft dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie niet over de wettelijke bevoegdheid beschikte om een onafhankelijke toezichthouder aan te stellen die moet nagaan of Microsoft zich aan de beslissingen van de Commissie zou houden.

Eurocommissaris voor mededingingszaken Neelie Kroes riep het bedrijf op de EU nu te gehoorzamen.

'De rechtbank heeft het historische besluit van de Commissie, om klanten een grotere keus te geven op de softwaremarkt, gehandhaafd. Microsoft moet zijn wettelijke verplichtingen nu volledig nakomen en zijn concurrentievervalsende gedrag staken', aldus Kroes.

Microsoft wilde niet zeggen of het opnieuw in beroep gaat tegen de uitspraak. Het heeft twee maanden de tijd om daartoe aan te kloppen bij de hoogste EU-rechtbank, het Europees Hof van Justitie.

Microsoft-advocaat Brad Smith zei dat eerst het 248 pagina’s tellende vonnis bestudeerd moet worden, maar hij zei ook: 'We kijken ernaar uit om de uitspraak die vandaag is gedaan uit te voeren'.

Grondige bezinning over commerciële strategie

Het verdict van de Europese rechters verplicht Microsoft volgens waarnemers tot een grondige bezinning over zijn commerciële strategie in Europa, en over de koppelverkoop in het bijzonder. Sommigen vermoeden dat deze zaak ook de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea munitie kan geven om gelijkaardige maatregelen te eisen van de computerreus.