ANTWERPEN - Het ziet ernaar uit dat in Antwerpen de problemen als gevolg van de waterellende van de baan zijn. Het stadsbestuur stelt vast dat de vraag aan Aquafin om extra pompen te installeren, terecht was en dat ze gefunctioneerd hebben, maar betreurt het uitblijven van de beloofde structurele maatregelen van de Vlaamse Gemeenschap.
"Zo zijn de Schijnkoker en het Schijnbekken nog steeds niet gepurgeerd en is het nieuwe pompstation aan de Schijnpoort er nog niet. Om deze maatregelen sneller te kunnen realiseren moet de Vlaamse Gemeenschap meer geld vrij maken", luidt het. Het gevolg was dat de Civiele Bescherming en de Brandweer gisteren toch nog bijkomende pompen hebben moeten inzetten. Die konden om 23.40 uur weer weggenomen worden. Ze hadden er het water in enkele straten mee weggezogen en de enkele ondergelopen kelders leeggepompt.

Op geen enkele plaats is het water de woningen zelf binnen gedrongen. De rol van de zandzakjes, die de Dienst Openbare Werken en de Civiele Bescherming hadden rondgedeeld, bleef beperkt tot preventie.

Omdat kort daarvoor uit Beveren alarmerende berichten waren binnengekomen over straten die blank stonden, bleef men echter bijzonder alert. Pas vanmorgen om 7.55 uur werd fase 2 van het rampenplan afgeblazen. Tot op dat ogenblik bleven de Burgemeester, de hoofdcommissaris, zijn commissaris met weekdienst, de Brandweerkolonel, de Stadsingenieur, de veiligheidsadviseur van de Stad Antwerpen plus de schepenen Verstraelen en De Loose aanwezig in de commandowagen van de Politie, die zich had opgesteld op de hoek van Lambrechtshoekenlaan met de Victor Govaerslaan. Ook de schepenen Pairon en Delwaide waren steeds in de buurt.