ANTWERPEN - Jan De Zutter, journalist bij De Morgen, heeft in Antwerpen zijn nieuwste boek voorgesteld. Heidenen voor het Blok legt de link tussen radicaal rechts en het neopaganisme of, eenvoudiger, het moderne heidendom.
Het nieuwe heidendom is een van de snelst groeiende nieuwe religieuze bewegingen in het Westen, weet Jan De Zutter. "Alhoewel het merendeel van de neopaganisten behoort tot de mainstream in de Westerse samenleving, bewegen marginale groepen zich aan de uiterst rechtse vleugel van het politieke spectrum."

Lang niet alle Odinisten of Asatruar bevinden zich in het rechtse kamp, wel integendeel. Sommigen zijn fervent antiracistisch en verzetten zich heftig tegen het maatschappijbeeld dat hun geloofsgenoten aanhangen, aldus De Zutter. "Vaak staan ze letterlijk voor het blok: kiezen ze ervoor hun, voor buitenstaanders soms bizarre, religie te verdedigen tegen maatschappelijke vooroordelen, of opteren ze voor een stellingname tegen geloofsgenoten die lijden aan latent of rabiaat racisme ?"

Het rechtse heidendom dweept volgens de auteur in haar meest extreme vorm met het nazisme, met de Amerikaanse white power-beweging en deinst er niet voor terug om, zoals in Noorwegen, kerken in brand te steken. Ze vindt onder meer aanhangers bij uiterst rechtse partijen en bewegingen.

In Vlaanderen is Vlaams Blok-senator Wim Verreycken een bekend heiden, maar ook ondervoorzitter Roeland Raes, volksvertegenwoordigers Francis van den Eynde en John Spinnewijn en gemeenteraadslid Ralf van den Hautte sympathiseren met het heidendom, samen met een pak militanten, aldus De Zutter.

Omgekeerd nodigt de heidense werkgroep 'Traditie' Verreycken uit op haar congressen of vertrekken er e-mails naar de Vlaams Blokfractie in de senaat, zo weet hij ook. "De intense contacten tussen het rechtse heidendom en politieke partijen en bewegingen zijn overal in Europa een feit. In Duitsland infiltreerden deze nieuwe heidenen zelfs tot in de hoogste regionen van de Groenen. Het rechtse heidendom is dan ook vaak een sluis om ecologische thema's - traditioneel het terrein van links - binnen te loodsen in de politiek van uiterst rechts, of omgekeerd rechtse thema's in de groene bewegingen te brengen. Zo namen in Vlaanderen de aanhangers van het Germaanse heidendom het voortouw in de acties rond de bescherming van het Scheldedorp Doel."

Jan de Zutter (1962) schreef eerder twee boeken over Wicca, de feministische tak van het moderne heidendom.
  • Heidenen voor het blok is een uitgave van Houtekiet en kost 595fr.