JAKARTA - De Indonesische minister van Defensie Mahfud vermoedt een complot van buitenlandse inlichtingendiensten bij de gebeurtenissen in Atambua, in West-Timor, waarbij enkele VN-medewerkers werden afgemaakt door pro-Indonesische milities.
De pas vorige maand benoemde bewindsman beweerde zelfs dat het ging om een vooropgezet plan om te verhinderen dat de Oost-Timorezen zich weer bij Indonesië aansluiten, wat zij graag zouden willen. De mensen op Oost-Timor die vorig jaar massaal stemden voor onafhankelijkheid, zouden zo teleurgesteld zijn in het bewind van de Verenigde Naties dat zij niets liever zouden willen dan dat de Indonesiërs weer terug komen, zei Mahfud. "Wij hebben de feiten, maar maken ze alleen nog niet bekend", zei hij.

De minister deed zijn uitlatingen aan de vooravond van een bezoek van zijn Amerikaanse collega Cohen, die daar ongetwijfeld niet blij mee zal zijn. Ook de VN, toch al ontstemd over de moorden en het klaarblijkelijke onvermogen of onwil om iets aan de milities te doen, zal de uitspraken met verbazing hebben aangehoord. Jakarta weigerde toestemming te geven voor een VN-missie die in West-Timor een onderzoek zou moeten instellen naar het geweld.

In West-Timor verblijven nog altijd zo'n 120.000 vluchtelingen uit Oost-Timor. De milities verhinderen dat zij naar huis terugkeren. Jakarta heeft meermalen beloofd dat zij zullen worden ontwapend, maar tot nu toe is het steeds bij woorden gebleven.