BAYONNE - De Franse politie heeft gisteren bij een grote razzia in Frans Baskenland nog eens vier kopstukken van de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. In totaal werden acht personen aangehouden.
De politie bevestigde de arrestatie van Pikabea Ugalde, Jesus Maris Zabala, Ignacio Turillas Aranceta en Ignacio Santesteban Goikoetxea. De identiteit van de andere vier arrestanten is niet vrijgegeven.

Zabala en Santesteban gelden als specialisten in op afstand te bedienen bommen. Arregui zou onder meer een mislukte aanslag op koning Juan Carlos hebben bevolen. De politie kon de moordaanslag in 1995 op Mallorca net op tijd verhinderen. De 45-jarige Arregui is sinds 1974 lid van de ETA en leefde al twintig jaar ondergronds. Turrillas zou het logistieke brein van de beweging zijn.

Gisteren maakte de Spaanse politie bekend waarschijnlijk een nieuwe aanslag op de koning te hebben verijdeld. Agenten ontmantelden een granaatlanceerinrichting in Hernani, vlak voor Juan Carlos de gemeente een bezoek bracht.

De arrestaties volgen op de vangst van topman Ignacio Gracia Arregui alias Inaki de Rentera, vrijdag in een huis in het Franse Bidart. Woensdag bracht de Spaanse politie de ETA ook al een gevoelige klap toe. Toen werden in het noordwesten van Spanje meer dan twintig vermeende ETA-leden aangehouden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid werd de politieke structuur door deze actie praktisch geheel ontmanteld.