LIMA - De Peruaanse president Alberto Fujimori heeft vervroegde algemene verkiezingen uitgeschreven. De omstreden president kondigde aan zelf geen kandidaat te zullen zijn. Fujimori legde de verklaring, die zijn feitelijke aftreden inhoudt, af voor de Peruaanse televisie.
,,Iedereen die zich in staat acht de hoogste macht uit te oefenen kan meedoen. Ondergetekende doet dit niet'', zei de president. Hij kondigde ook aan de nationale inlichtingendienst op non-actief te stellen.

De inlichtingendienst is verwikkeld in een corruptieschandaal. Fujimori weigerde dit weekeinde Vladimiro Montesinos, het hoofd van de inlichtingendienst, te ontslaan. De Peruaanse televisie toonde onlangs beelden waarop te zien is dat deze probeerde een parlementariër om te kopen. Het schandaal bracht Fujimori ernstig in het nauw, slechts enkele maanden na zijn fel bekritiseerde herverkiezing.

Zijn tegenstrever Alejandro Toledo trok zich terug voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen uit protest tegen vermeende fraude. Vooral de Verenigde Staten hebben zich sterk gemaakt voor sancties tegen Peru.

Duizenden aanhangers van de Peruaanse oppositie gingen onmiddellijk de straat op om het vertrek van president Alberto Fujimori te vieren. De feestvierders verzamelden zich op het plein voor de regeringszetel in de hoofdstad Lima. ,,De dictatuur is gevallen'', scandeerden zij. Zij riepen tevens om celstraf voor het hoofd van de inlichtingendienst. Ook in andere steden in het land werd Fujimori's aftreden uitbundig gevierd.