SYDNEY - Michael Diamond heeft zijn olympische titel op het onderdeel kleischieten Olympische trap geprolongeerd. De inwoner van Sydney zegevierde voor eigen publiek. Bij de vrouwen zorgde de Chinese Tao Luna (10 meter luchtpistool) voor een verrassing.
Diamond was ook zondag een klasse apart. In Atlanta won hij goud, bij de wereldkampioenschappen was hij evenmin te verslaan. Het moeten presteren voor eigen publiek had geen verlammend effect.

In de kwalificatie maakte hij geen enkele fout. Uiteindelijk schoot hij 147 van de 150 schoteltjes uit de lucht. "Winnen voor eigen publiek is iets heel speciaals", zei de winnaar.

Tao's belangrijkste succes dateerde van twee jaar geleden, toen ze een wereldbekerwedstrijd in Zérich won. In het Cecil Park van Sydney was ze de terechte kampioene, ze was zowel in de kwalificatie als in de finale het meest trefzeker. Met 488,2 punten bleef ze routinier Jasna Sekaric uit Joegoslavië (486,5) voor. Sekaric (34) behaalde al in 1988 in Seoul olympisch goud. Het brons was voor de Australische Annemarie Forder.