SYDNEY - De Roemeense gewichtheffers zijn uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Dat maakte de internationale federatie (IWF) vandaag bekend. Ook een Noors gewichtheffer riskeert uit de Spelen te worden gezet.
Vrijdag werden de Roemeense gewichtheffers Traian Ciharean en Andrei Mateias wegens het gebruik van verboden middelen geschorst. In mei was hun landgenoot Razvan Ilie ook al positief gebleken bij een dopingtest. Secretaris-generaal Tamas Ajan van de IWF verzocht de Roemenen in Sydney beleefd doch dringend de complete ploeg uit de strijd te nemen.

De Noorse gewichtheffer Stian Grimseth blijkt op 2 september positief te hebben gereageerd op een dopingcontrole tijdens de wedstrijden voor de Norway Cup. Als ook de contraexpertise van het urinemonster van Grimseth positief uitvalt, dient hij het olympisch dorp met onmiddellijke ingang te verlaten. Hij zou uitkomen in de klasse boven 105 kg.

Ook twee andere deelnemers aan de Olympische Spelen zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft nog geen namen of nationaliteiten van de betrokkenen bekendgemaakt. Nader onderzoek moet uitwijzen of zij van deelname worden uitgesloten. De onbekende sporters werden tijdens zogenoemde out-of-competitioncontroles positief bevonden. "In totaal zijn er negen probleemgevallen geconstateerd", zei directeur-generaal François Carrard van het IOC vandaag. "Van die negen zijn er twee in het olympisch dorp aanwezig."