SYDNEY - De officiële olympische vlag in Stadium Australia hangt vandaag halfstok. De vrouw van IOC voorzitter Juan-Antonio Samaranch overleed gisteren in een ziekenhuis in Barcelona. De Spelen gaan ondertussen gewoon verder. Australiër Ian Thorpe zwom vanmorgen opnieuw een Olympisch record, dat prompt door de Nederlander Pieter Van den Hoogenband van de tabellen werd gezwommen. Inge Clement werd uitgeschakeld in de eerste ronde van het judo. Brigitte Becue kon zich niet plaatsen voor de finale van de 100m schoolslag.
Maria Theresa Samaranch overleed gisteren na een slepende ziekte. DE IOC-voorzitter vloog onmiddellijk na de Openingsceremonie terug naar huis omdat de toestand van zijn vrouw fel achteruitging. In tegenstelling tot eerdere berichten zou Samaranch toch aan het sterfbed van zijn vrouw hebben gezeten.

Vice-voorzitter Dick Pound, die in Sydney voorlopig de taken van Samaranch waarneemt, maakte bekend dat er rouwregisters komen waar bezoekers hun medeleven kunnen uiten. Ook wordt een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Na de begrafenis van zijn vrouw vliegt Samaranch terug naar Australië.

De Bulgaarse Isabela Dragnewa kreeg de eer om als eerste vrouw in de geschiedenis van de Olympische Spelen een gouden medaille in het gewichtheffen te ontvangen. Dragnewa bleek op het nieuwe olympische onderdeel de beste in de klasse tot 48 kg. Voor 1500 toeschouwers kreeg ze bij het trekken 85 kg omhoog, bij het stoten kwam ze tot 105 kg.

De 190 kg die ze in totaal achter haar naam kreeg, waren genoeg voor de titel. De zilver plak ging naar Tara Nott uit de Verenigde Staten (185 kg) en brons ging op basis van eigen gewicht met eveneens 185 kg naar de Indonesische Rumbewas.

De Namibische sprinter Frankie Fredericks en de Marokkaanse specialist op de 5000 meter Sala Hissou hebben zich teruggetrokken uit de competitie. Beide atleten kampen met blessures. De 32-jarige Fredericks, die in zijn lange loopbaan vier zilveren medailles veroverde, heeft het hele seizoen al last van een gekwetste achillespees. De 32-jarige wereldkampioen Hissou kreeg tijdens het trainingskamp in Brisbane hinder van een oude enkelblessure. Meteen een concurrent minder voor Mohammed Mourhit.

De Duitser Robert Bartko heeft de olympische titel behaald op de individuele achtervolging (4 kilometer) op de baan. Het zilver was ook voor een Duitser, Jens Lehmann. De Brit Rob Hayles greep brons.