'Thuis ben ik diep ongelukkig, ik ga liever op tournee.' Zanger Tom Barman deed deze ontboezeming zondag op het Nederlandse Lowlandsfestival, waar zijn Belgische band dEUS stond geprogrammeerd.
Het festivalseizoen loopt ten einde, maar dEUS heeft het deze zomer goed benut. Er waren optredens op evenementen door heel Europa en de band sloot als eerste Belgische act Rock Werchter af.

'Een festival afsluiten klinkt mooi, maar in de praktijk is het niet ideaal', vindt Barman.'Mensen zijn moe, denken aan waar hun auto ook alweer stond geparkeerd en of ze lang in de file moeten staan. Ik ben liever de voorlaatste act'.

Op Lowlands kreeg de Vlaming zijn zin; dEUS speelde voor afsluiter Editors. De band stond al meerdere keren op het festival in Biddinghuizen. Het optreden van zondag was echter het beste tot nu toe, oordeelt Barman.

'De vorige keer, in 2004, suckte. De band hing met haken en ogen aan elkaar, we hadden continu ruzie. Nu hebben we alweer een paar jaar twee nieuwe bandleden en de shows zijn beter dan ooit'.

Het Nederlandse publiek is makkelijker mee te krijgen dan het Vlaamse, bevestigt Barman, al wil hij niet iedereen over een kam scheren. 'De Nederlanders bewegen graag, de Belgen moet je iets meer bij de hand nemen. En daar ben ik niet zo goed in, ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen'.

dEUS treedt in december drie keer in Amsterdam. 'We hebben nu eerst een maandje rust en dan gaan we vanaf begin oktober weer op tournee. Hij verheugt zich nu al op die shows en belooft een 'goedgevuld programma'. 'We gaan de komende tijd eens goed in de archieven duiken'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in