Jos Brink werd op 19 juni 1942 in Heiloo geboren. Hij verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator. Ook in Vlaanderen werden tv-programma's van Brink, zoals 'Wedden Dat?', druk bekeken.
Brink wilde oorspronkelijk kunstschilder worden, maar dat leek zijn vader om economische redenen een slecht plan. Dan maar het toneel. Brinks eerste soloshow was Wobbewoaf in 1969. Hij brak door in de jaren zeventig, met zijn cabaret Tekstpierement en dankzij de televisie. Met zijn mooie stem en ouderwets zorgvuldige dictie viel hij meteen op.

De goedlachse Brink was ook een graag geziene gast in populaire tv-programma's als Babbelonië. Hij won zijn eerste Televizierring met 'Avro's Puzzeluur' en in 1986 nog een tweede met 'Wedden dat?'. Jos Brink ging in tv-beelden over de wereld, nadat hij koningin Juliana had gekust tijdens een aan haar opgedragen programma.

In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals Maskerade, Amerika-Amerika, Evenaar, Max Havelaar en Sonneveld. Tussendoor was Brink vol overgave predikant in Amsterdam, buddy, voorzitter van een charitatieve instelling en nog veel meer. Aan zijn zijde, vaak zakelijk en altijd privé, was altijd Frank Sanders. Ze trouwden zodra dat mogelijk was.

Wim Sonneveld was Brinks grote held en het leek er vaak op dat hij hem imiteerde. In de musical Sonneveld eind jaren negentig probeerde Brink de grote legende neer te zetten. De voorstelling werd op alle fronten gekraakt, al amuseerde Brinks eigen publiek zich er erg goed mee. Brink vond het jammer dat Sonneveld zijn homoseksualiteit verborgen wilde houden. In zijn ogen had hij heel wat voor de emancipatie van de Nederlandse homo kunnen betekenen.

Brink schreef zelf voor de Gay Krant en toonde heel Nederland zijn bezorgdheid, toen bij Sanders longkanker werd geconstateerd. Sanders genas. Brink schreef ook een toneelstuk over aids: Een nieuwe dood. Hij dacht dat hij zelf als homo door de Nederlanders 'goedgekeurd' was.

Na 2003-2004, waarin de zestiger Brink met matig succes bracht met Liesbeth List, maakte hij al weer plannen voor de musical Hello Dolly en voor een programma over de omstreden tekstschrijver Jacques van Tol. De musical over Van Tol, die door Brink vertolkt wordt, wordt een van zijn grootste theatersuccessen. Ingetogen als nooit tevoren zette hij hem neer.

Vriend en vijand prezen Brink om zijn aandeel in Als op het Leidscheplein. In dezelfde periode presenteerde hij tv-toppers voor de NCRV, vooral een succes bij oudere kijkers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig