Tegelijk met de presentatie van opgewaardeerde beelden van de eerste bemande Maanlanding veertig jaar terug, heeft de NASA donderdag (plaatselijke tijd) moeten toegeven dat de originele video's zoek zijn geraakt.
Naar verluidt heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau pas in 2005 bemerkt dat de originele video-opnames van de eerste Maanwandeling door Neil Armstrong en Buzz Aldrin, in de nacht van 20 op 21 juli 1969, zoek zijn geraakt. Een zoektocht van drie jaar naar de magneetbanden leverde niets op, zei Dick Nafzger die bij de NASA verantwoordelijk is voor de restauratie van het beeldmateriaal. Waarom de zowat 45 banden zoek zijn geraakt, is niet duidelijk.

Vermoedelijk is in de jaren zeventig op de historische banden iets anders opgenomen. Anderzijds is het mogelijk dat twee banden zich nog in Australië bevinden waar grondstations destijds de sensationele beelden hebben ontvangen.

Binnenkort wordt een onderzoeksrapport voorgesteld.

Desalniettemin beschikt de NASA over talrijke kopies van de wereldwijd verspreide televisie-uitzendingen, maar die zijn slechter van kwaliteit dan de originele. Het zijn beelden die een camera heeft gemaakt van de beelden op televisie.

Het Californische bedrijf Lowry Digital heeft deze nu digitaal 'opgekuist'. De opgewaardeerde film zal in september beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Deskundigen vrezen dat het verlies van de originele banden en de restauratie door een bedrijf, uitgerekend in Hollywood, nieuw voedsel zal geven aan de complottheorie die zegt dat de Maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden en in een studio in Hollywood in elkaar zijn gedraaid.