Woensdag heeft de Franse politie een verboden product en medisch materiaal teruggevonden in de hotelkamer van de Spaanse renner Moises Duenas. Dat maakte het parket van Tarbes donderdag bekend. De renner van Barloworld werd woensdag uit de Tour gezet na een positieve dopingtest na de vierde etappe.
"In de kasten en tussen de persoonlijke spullen van de renner werden onder andere spuiten, injectienaalden en transfusiezakjes teruggevonden", verklaarde procureur Gérard Aldigé. Daarnaast werd ook het geneesmiddel TAD teruggevonden, dat in Frankrijk verboden is.

Een gespecialiseerd laboratorium zal alles analyseren, verduidelijkte de procureur. Bij het team werd niets verdachts gevonden.

Moises Duenas, die positief testte na de vierde Touretappe, de tijdrit in Cholet, "heeft toegegeven dat hij middelen gekocht en gebruikt heeft om zijn prestaties te verbeteren", stelde Aldigé. "Duenas zei dat hij de samenstelling van de producten niet kende", verduidelijkte de procureur.

Duenas werd donderdag nog ondervraagd en het parket heeft al een gerechtelijk onderzoek geopend. De renner, die in verdenking gesteld wordt wegens "misbruik en bezit van giftige substanties", riskeert een celstraf van twee jaar en een boete van 3.750 euro. Bovendien riskeert hij een celstraf tot drie jaar en een geldboete voor het "importeren van verboden middelen".

Donderdagmiddag werd hij vrijgelaten en verliet hij samen met zijn twee broers en zijn echtgenote het gerechtsgebouw van Tarbes.